RIKKE SCHULTZ
Dyrlæge Rikke Schultz

Dyrlæge Rikke Mark Schultz, født 1967, har redet og haft islandske heste, siden hun var 6 år, hvor også drømmen om at blive dyrlæge opstod.

Ret hurtigt blev hun interesseret i konkurrenceridning. Først i dressur og springning siden i de klassiske islandske gangarter.

Efter endt studentereksamen trænede hun andalusiske heste i Tyskland og derpå islandske heste i Nordisland. De islandske til tider meget vilde ungheste gav utrolig megen erfaring med adfærd og håndtering af hestene på deres præmisser

Sideløbende med studiet på Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole var hun i bestyrelsen for Dansk Islandshesteforenings avlsdel, en tid også som formand.

Samtidig underviste hun i ridning og træning af islandske heste og deltog som reserve på det danske hold til EM i Danmark i 1989.

Efter kandidateksamen i 1992 flyttede hun til Skagafjord i Island og startede sin egen blandede praksis med alle slags dyr som patienter. Det var 51/2 år med mange spændende erfaringsgivende opgaver, hvor det gjaldt om at kunne klare sig uden at have alt for mange hjælpemidler ved hånden. Oplevelserne tangerede til tider TV-serien med James Herriot ”Folk og Fæ”.

Interessen for alternative behandlingsmetoder opstod tidligt i studieforløbet og hun deltog i kurser om akupunktur og homøopatisk medicin arrangeret af Foreningen for Integreret Veterinærmedivin , FIVM. Flere gange har hun været i USA og lært kiropraktik.
I 1996-97 tog hun en efteruddannelse i akupunktur for dyr under ”International Veterinary Acupuncture Society”, I.V.A.S. og i 2002- 2003 i osteopati (der er “moder behnadlingsformen” som kiropraktik er udledt af) ved International School of Equine Osteopathy, ISEO ved Pascal Evrard, DO.

Den alternative interesse har ført nysgerrighed omkring alternative træningsmetoder med sig, og hun bruger TTEAM-metoden af LindaTellington-Jones meget i sit daglige arbejde samt henviser til Centreret Ridning as Sally Swift, når det er rytteren der har et problem.

I efteråret 1997 flyttede hun atter til Danmark og blev ansat i Hørsholm Hestepraksis, hvor hovedvægten blev lagt på halthedsundersøgelser, ryg- og halsundersøgelser samt neurologiske undersøgelser. Der blev hun indtil 2006, hvor hun startede egen hestepraksis med behandling med komplementære og alternative behandlingsmetoder. I 2006 startede hun desuden et længere uddannelsesforløb hos Patricia Kortekaas, PT fra USA i den “funktionelle indirekte” osteopatiske teknik.

I 2003 udgav hun bogen “Forstå din islandske hest” på dansk, svensk, islandsk og engelsk og året efter “Forstå din ridehest” på dansk og svensk.

2013 – 2016 tog hun en tre-årig efteruddannelse i veterinær homøopati til dyr og fra 2019 -2023 en 4 årig human homøopatisk overbygning ved Jeremy Sherr fra Homeopathy for Health in Africa. Sideløbende fra 2011 har hun lavet forskningsprojekter dels på Landbohøjskolen (nu KU-SUND) indenfor fascia (bindevæv) anatomi og biomekanik i samarbejde med dyrlæge Vibeke S. Elbrønd, samt til sit Master studie på Bournmouth University, UK. Det har kastet flere publikationer af sig i internationale tidskrifter samt bogen “Equine Myofascial Kinetic Lines for Professionals” fra 2021 skrevet sammen med dyrlægerne Tove Due og Vibeke s. Elbrønd.

Det bliver også til en del undervisning og forelæsninger på kurser og kongresser for dyrlæger både i Europa, Australien, Canada og USA. Samt virke som censor på veterinære studiet på KU-SUND ved kandidat og bachelor forsvar.

Hendes hovedområder er undersøgelse og behandling af heste med nedsat præstationsevne set med et helhedssyn. De behandles med komplementære metoder, som akupunktur, osteopati, kranio-sakral terapi samt homøopati og samtidig vejledes rytteren i udstyrets betydning.

Dyrlæge

Bliver ens hest syg, fungere den ikke i ridningen, bliver halt eller får ondt i ryggen skal man kontakte sin dyrlæge før man kontakter en alternativ behandler for at få stillet en ordentlig diagnose, det er nemlig grundlaget for en korrekt behandling. Denne behandling kan så godt være fra gruppen af komplementære metoder f.eks. akupunktur og manipulation.

RIKKE SCHULTZ, DYRLÆGE

DYRLÆGE RIKKE SCHULTZ – SER MED ET HELHEDSSYN, NÅR SMIDIGHEDEN ER VIGTIG OG HOLDNINGEN BETYDER NOGET