ALTERNATIVE BEHANDLINGSFORMER

Alternative behandlingsformer

Alternative behandlingsformer

Når en hest har en smerte et sted er der mange måder at behandle den på. Metoderne kan overordnet deles i to grupper – de traditionelle og de såkaldt alternative eller komplementære metoder.

De traditionelle metoder er dem dyrlæger er blevet trænet i på Landbohøjskolen under studiet og benytter sig af behandling med forskellig slags medicin der ofte er receptpligtige eller kun må bruges af dyrlægen.

De komplementære metoder omfatter akupunktur, manipulation i form af kiropraktik eller osteopathi, naturmedicin, homøopatisk medicin mv. De fleste af disse metoder er meget gamle og har bevidst deres værdi gennem hundrede – ja endda tusinde af års ”overlevelse”, men de er ikke alle afprøvede efter nutidens standarter med det man kalder dobbelt blindforsøg, derfor anerkender ikke alle dyrlæger/læger metoderne.

Mange mennesker føler ikke de selv eller deres heste bliver hjulpet med deres sygdomme gennem det traditionelle system, og søger derfor de komplementære metoder.
Da læger/dyrlæger ikke har været så gode til at tilbyde disse metoder, er der dukket utrolig mange lægfolk (folk der ikke har en læge/dyrlægeuddannnelse) op der tilbyder behandling med metoderne.

Der er selvfølgelig mange veluddannede folk imellem, men desværre også folk, der absolut ikke hjælper patienterne – måske desværre tværtimod.

Min baggrund for at skrive dette, er at vi for nylig på vores klinik undersøgte en hest der havde været meget halt gennem 11 måneder.
Ejeren startede med at kontakte sin dyrlæge, men da denne ikke kunne løse problemet på ét besøg (hvilket ikke altid er muligt) henvendte ejeren sig til en person der behandler heste med kiropraktik. Vedkommende mente, at der skulle manipuleres med hestens skulderled, hvilket hun gjorde mange gange uden at hesten blev bedre.
Ved vores undersøgelse var hesten meget dårligt gående, det viste sig at smerten kom fra hovens bagerste del nærmere betegnet hovsenebenet. På røntgenbilledet var der store forandringer i knoglen og det hesten blev derfor aflivet samme dag.

Obduktionen viste at der var et hul i knoglen og brusken var helt væk på et område, hvilket betyder at hesten har haft MEGET ondt i LANG tid. I sådan en sag burde behandleren ikke have behandlet patienten uden en ordentlig diagnose og slet ikke i så lang tid. Det er dog helt ejerens ansvar at søge dyrlæge igen, når den første behandling ikke har virket og ikke tro blindt på en behandler, der ikke kunne hjælpe hesten i så lang tid.

Dyrlæge

Bliver ens hest syg, fungere den ikke i ridningen, bliver halt eller får ondt i ryggen skal man kontakte sin dyrlæge før man kontakter en alternativ behandler for at få stillet en ordentlig diagnose, det er nemlig grundlaget for en korrekt behandling. Denne behandling kan så godt være fra gruppen af komplementære metoder f.eks. akupunktur og manipulation.

RIKKE SCHULTZ, DYRLÆGE

DYRLÆGE RIKKE SCHULTZ – SER MED ET HELHEDSSYN, NÅR SMIDIGHEDEN ER VIGTIG OG HOLDNINGEN BETYDER NOGET