OSTEOPATI, KIROPRAKTIK OG MANIPULATION
Osteopati blev opfundet I 1870’erne af Andrew Still, en af hans elever tog én af teknikkerne og udviklede den til det, som i dag kendes som kiropraktik. Osteopati beskæftiger sig med at løsne op i for stramt bløddelsvævet, muskler, fascia, ledbånd og ledkapsler omkring led hvor stramheden forårsager nedsat bevægelighed. Disse stramheder kan opstå som følge af traumer eller fejlagtigt brug af et område. Da hele kroppen er et 3D netværk, kan et problem ét sted godt manifestere sig som smerter et helt andet sted pga. kompensationer, derfor skal hele kroppen gennemgåes og ikke kun det smertende område. Derudover er der også teknikker til at behandle på kar, nerver, de indre organer og kraniet (se kranio- sakral terapi).
Der findes både direkte strukturelle teknikker, der ligner de kiropraktiske teknikker og så er der indirekte funktionelle teknikker, der er meget blide. Her behandler man med læsionen, hvilket gør at det ikke er smertefuldt. Man kan se på hestene, at de godt kan mærke, at der sker noget, men de bliver ikke bange.
Kiropraktik, osteopati og manipulation er alle metoder, der beskæftiger sig med at normalisere bevægeligheden i led, mest i rygsøjlen men også i leddene i benene og kæbeleddene. Det enkelte led har en vis normal bevægelighed, den kan øges ved at presse leddet indtil den fysiologiske barriere. Bevæges leddet udover denne grænse, kan det låse og ikke bevæge sig normalt igen, fordi musklerne trækker sig kraftigt sammen og ikke får besked fra nervesystemet om at de skal slappe af igen. Presses leddet yderligere, vil det gå ud af led, hvilket er en helt anden og mere alvorlig sag.
Når leddene låser kan der samtidig blive for meget bevægelighed i de omkringliggende hvirvler for at kompensere for de låste. Dette gør, at musklerne spænder i større områder og problemet kan brede sig ud i begge retninger og vokse og vokse.
Der sker også en irritation af nerverne, der kommer ud mellem hvirvlerne fra rygmarven. Det kan give smerter men også for lidt eller for meget nervestimulation. Det påvirker let blodkarrene, der i akutte tilfælde vil have en øget blodgennemstrømning, men i længerevarende tilfælde vil det forårsage sammentrækning af blodkarrene og dermed nedsat blodgennemstrømning. Det påvirker musklernes blodforsyning og dermed deres funktion.
Led forbindelserne i halsen og rygsøjlen er udsatte men også kæbeled, korsled, bækkenled, øverste halehvirvel, kodeseneben og tungeben kan låses i forkerte positioner så bevægeligheden nedsættes og hesten får ondt.
Mange er skeptiske overfor, om det er muligt at manipulere med hestens store knogler og dens stærke muskler. Det kræver meget mere teknik end fysiske kræfter at manipulere på en hest, og mange steder benytter man sig af hestens egne reflekser. Giver man hesten akupunktur samtidig, fås god muskelafslappelse, og manipulationen bliver lettere og mere holdbar.
Ved manipulationen sker der en udstrækning af spændte muskler, så de falder tilbage i normal spændingsgrad og derved tillader leddene at indtage en rigtig position.
Manipulation skal ikke laves i fuld narkose. Forsøg på mennesker viser, at det så simpelthen ikke virker. Det skyldes, at de naturlige reflekser der skal stimuleres af manipulationen er sat ud af spillet under narkose. Desuden er det umuligt at mærke leddenes fysiologiske grænser, og der kan laves skader. Dertil kommer en risiko for, at hesten falder uheldigt, når den falder om eller vælter rundt, når den skal rejse sig igen. Bliver manipulation ikke udført korrekt, kan hesten påføres skader, så den, der udfører det, skal være uddannet.
Når en hest behandles med manipulation, kan den blive øm de næste 2 til 4 dage, fordi den begynder at bruge nogle muskler meget anderledes. Den skal derfor ikke have rytter på ryggen, men kun godt af at bevæge sig uden.
Bliver ens hest syg, fungere den ikke i ridningen, bliver halt eller får ondt i ryggen skal man kontakte sin dyrlæge før man kontakter en alternativ behandler for at få stillet en ordentlig diagnose, det er nemlig grundlaget for en korrekt behandling. Denne behandling kan så godt være fra gruppen af komplementære metoder f.eks. akupunktur og manipulation.
RIKKE SCHULTZ, DYRLÆGE
DYRLÆGE RIKKE SCHULTZ – SER MED ET HELHEDSSYN, NÅR SMIDIGHEDEN ER VIGTIG OG HOLDNINGEN BETYDER NOGET